Groep 8A

OvdB_©_NBS_Portretten_2017 OvdB_©_NBS_Portretten_2017
Leerkrachten: Mirjam Kramer & Andrea Huls

vakken

Net als voorgaande jaren houden we ons bezig met de kernvakken zoals rekenen, taal, begrijpend lezen en spelling. Daarnaast zijn de zaakvakken aardrijkskunde, natuur en geschiedenis ook belangrijk in de bovenbouw. Het belangrijkste in groep 8, is het voorbereiden van de kinderen op het voortgezet onderwijs. Een goede werkhouding, leren plannen, verantwoording nemen voor je eigen werk, omgaan met huiswerk, het vergroten van de zelfstandigheid en het ‘leren leren’ zijn belangrijke dingen die aan de orde komen in groep 8.

voorbeeld van een maandag

Ochtend:

  • 08.30-08.45 rondpraat
  • 08.45-09.15 taal
  • 09.15-10.15 gym
  • 10.15-10.45 pauze
  • 10.45-11.45 rekenen
  • 11.45-12.00 huiswerk bespreken

Middag

  • 13.00-13.30 geschiedenis
  • 13.30-14.15 drama of verkeer
  • 14.15-15.00 zelfstandig werken
wat doen leerlingen nog meer

In groep 8 komen er een aantal bijzondere dingen voorbij. Zo starten we in de kinderboekenweek met de lekker-lang-lui-liggen-lezen-wedstrijd. Een hele dag lezen,lezen,lezen en nog eens lezen. Dit maken we comfortabel door allemaal zitzakken, kussens en zelfs matrassen neer te leggen in de gymzaal.

 

Wanneer de eindtoets in groep 8 is geweest, gaan we met beide groepen 8 skiën in Bottrop. Even lekker ontspannen de piste af skiën of snowboarden en onze buik rond eten bij het lopende buffet.

 

Het einde van het schooljaar, of eigenlijk de hele schoolloopbaan op de NBS, wordt afgesloten met een musical. Wekenlang oefenen we hard om uiteindelijk in de Speeldoos een mooie voorstelling neer te zetten. Een bijzondere gebeurtenis in groep 8 waar afscheid nemen, maar eerst gezellig sámen een spektakel voorbereiden, centraal staat.

wat maakt lesgeven in de groep zo leuk

Het is een uitdaging om als leerkracht elk kind zijn eigen kwaliteiten te leren benutten, zodat de beste plek op het voortgezet onderwijs voor die leerling wordt verkregen. In de groepen 8 werken we veel samen. Alle kinderen verlaten tenslotte dit schooljaar de school en dat schept saamhorigheid en een bijzondere band.

 

Daarnaast gebeurt er genoeg in groep 8. Kinderen moeten belangrijke keuzes maken zoals het kiezen van een nieuwe school. Als leerkracht is het een uitdaging om de kinderen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Het is mooi om te zien hoe een proces van afscheid nemen verloopt in een leerjaar. Wanneer de kinderen op de laatste dag de school verlaten, is er elk jaar weer een ‘kippenvelmoment’.

leuke anekdote

Het meest bijzondere moment van dit jaar is toch het vertrek van de kinderen in polonaise door de school. Het NBS-lied zingend, lopen langs alle groepen door een poort van kinderen. Slik…